Christoffer, SMUK og den sønderjyske forbindelse
SMUK, René Bjerregaard Nielsen, Sønderjylland og Christoffer Brodersen er flettet sammen som kun få andre kunstnere og geografiske steder. Deres fælles historie rækker årtier tilbage, og derfor er det på mange måder oplagt, at netop de er med til at fejre SMUK Støtteforenings 20-års jubilæum.
Christoffer Brodersen er den ene halvdel af duoen Mark og Christoffer, der er solister til to jubilæumskoncerter. Han er opvokset i Gråsten og har optrådt med musikkorpset til alt lige fra En søndag på Als til seniorkoncerterne og SMUK Nytårskoncert.
- Vores historik går langt tilbage, og jeg kender efterhånden de fleste i orkesteret rigtigt godt og er blevet gode venner med rigtig mange i SMUK, siger han og tilføjer, at han blandt andet derfor ser frem til at komme tilbage.
- Det er i det hele taget altid hyggeligt at vende tilbage til nogen, man har arbejdet sammen med før. Tit kommer man som solist ind ad døren og ud igen og videre til andre koncerter, og det er aldrig til at vide, hvornår man ser folk igen, siger Christoffer Brodersen og tilføjer:
- Jeg tror eksempelvis, at det er omkring fire år siden, Mark og jeg senest arbejdede sammen med René Bjerregaard Nielsen. Det var til en Beatles-tribute sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester, som René dirigerede, og det var megahyggeligt.
Gavner landsdelen
Engang stod Christoffer Brodersen selv og demonstrerede på Rådhuspladsen i København i kampen for de danske musikkorps. Han er derfor særligt glad for at skulle optræde sammen med SMUK til støtteforeningens jubilæumskoncert. SMUK Støtteforening kom som bekendt til verden i kampen for SMUKs overlevelse.
- For mig har det en stor værdi, at vi har et orkester som SMUK. De er blandt andet med til at udbrede kendskabet til alt det, den levende musik kan. At sådan et orkester har til huse i Haderslev, gavner hele landsdelen og er noget, vi skal støtte op om.
Oldefædrene, der faldt
Både Mark og Christoffer har oldefædre, der som så mange andre sønderjyske mænd blev tvunget ind i Første Verdenskrig på tysk side.
- Selv om vi ikke bor i Sønderjylland længere, så betragter Mark og jeg os stadig som sønderjyder, og det er noget, vi er stolte af, siger Christoffer Brodersen.
Faktisk har de skrevet en sang på sønderjysk, der handler om en pige og en soldat under netop Første Verdenskrig. En sang, der er på programmet til jubilæumskoncerten.
- Det giver sangen en ekstra dimension, at den bliver spillet sammen med et militærorkester. Det er Jesper Riis, der har arrangeret musikken, og det er første gang, arrangementet bliver spillet, siger Christoffer Brodersen og fortæller om sidst, han var i Haderslev. Der gik han en tur ved Domkirken, hvor en gravsten fangede hans blik. Brodersen stod der på den, og han spekulerede over, hvorvidt det måske var en anden slægtning, der var faldet i krigen. Anton Brodersen. Det samme navn som hans søn.